Armenia, la cheremul Rusiei

Puteţi distribui prin
  
  
       

La Jocurile Europene de la Baku, delegaţia de câţiva sportivi a Amerniei a fost primită cu toată ostilitatea de cei aproape 70.000 de spectatori azeri.

Ca urmare a războului de la începutul anilor 90, din Nagorno-Karabah, provincie cu populaţie majoritar armeană pe teritoriul azer, armenii au ocupat şi culoarul azer care leagă ţara lor de această regiune (grena haşurat, pe hartă). Drept urmare, armenii sunt consideraţi de azeri stat agresor şi ocupant şi sunt trataţi ca atare.
Dar Armenia este un stat sărac, ajuns practic o anexă a Rusiei, care n-ar fi putut ţine sub control aceste teritorii fără sprijinul Moscovei. Relevant e faptul că PIB-ul Armeniei e cam la acelaşi ordin de mărime cu bugetul armatei Azerbaidjanului.
Cu alte cuvinte, doar datorită Rusiei îşi permite Erevanul să ţină sub control teritoriile azere.

Dar în timp ce armenii sunt fluieraţi, Putin este tratat de Baku ca un oaspete de seamă. Aici trebuie avut în vedere înainte de toate că Rusia, alături de Israel, este principalul furnizor de armament pentru Azerbaidjan, al cărui buget de război a crescut constant în ultimii ani.


Puteţi distribui prin
  
  
       

Leave a Comment

Your email address will not be published.