Regimul islamic l-a impus pe Ebrahim Raisi preşedintele Iranului

Puteţi distribui prin
  
  
       

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Iran de sâmbătă 18 iunie este cunoscut de aproape o lună. Ebrahim Raisi a fost desemnat de regimul islamic să devină preşedintele ţării pentru următorii patru ani.

Mesh rupt cu candidatul Ebrahim Raisi, preferatul regimului islamic să devină preşedintele Iranului
Mesh cu Ebrahim Raisi rupt. Imagine sugestivă, spun opozanţii regimului, pentru lipsa de popularitate a acestuia.

Raisi, în vârstă de 60 de ani, conduce în prezent Justiţia în Iran. Este fost procuror şi a făcut parte în 1988 din comisia care a trimis la moarte mii – unele estimări vorbesc de 30.000 – de deţinuţi opozanţi ai regimului islamic de la Teheran. În politica externă, este un adept al liniei dure faţă de Vest. „Raisi este pilon al sistemului care încarcerează, torturează și omoară oamenii care îndrăznesc să critice politicile acestui sistem”, arată Hadi Ghaemi, directorul Iran Human Rights.

Pentru alegeri s-au înscris aproape 600 de iranieni, inclusiv 40 de femei. Consiliul Gardienilor a triat candidaţii şi a permis doar la 7 dintre ei să intre în cursă. Între timp, trei au abandonat. A atras atenţia respingerea candidaturilor celor cu şanse să-l învingă pe Raisi. Printre ei, se numără fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, actualul vicepreşedinte şi actualul primar al Teheranului.

Unul dintre candidaţii acceptaţi este un fost comandant al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice. Acesta a promis că odată ajuns preşedinte, va salva economia capturând 1000 de americani pentru care SUA vor fi obligate să plătească miliarde de dolari.

Aşteptări de boicot masiv

În zilele de dinaintea alegerilor, a fost făcut public şi un sondaj de opinie, despre care mulţi se îndoiesc că a fost realizat cu adevărat, în care Raisi ar fi preferat de aproape 70% din electorat.

Ideea boicotului acestor alegeri, invocată şi de Ahmadinejad, este atât de răspândită încât ayatolahul Khamenei a apărut la tv să anunţe că neparticiparea este păcatul suprem, pentru care vor suporta consecinţele şi urmaşii celui care ignoră votul.
Presa de la Teheran a asociat prezenţa la vot unui gest patriotic şi luptei împotriva duşmanilor externi, în special SUA şi Israel.

Presa iraniană prezintă importanţa patriotică a alegerilor. Orice vot ar fi un glonţ împotriva duşmanului evreu.
Textul caricaturii: Teama inamicilor de alegerile iraniene.

Pe Twitter, circulă imagini cu secţii de votare goale, semn că iranienii boicotează masiv aceste alegeri.
Pe de altă parte, în materialele video difuzate de presă, controlată de regim, este sugerată o prezenţă masivă la vot. Utilizatorii observă însă că oamenii din imagini sunt îmbrăcaţi gros, deşi în această perioadă în Iran sunt temperaturi de peste 35 de grade.

În Republica Islamică Iran, farsele electorale sunt deja o tradiţie. Şi nu doar că sunt respinşi candidaţii care nu convin regimului de la Teheran. La alegeri anterioare, cei rămaşi în cursă îşi declară susţinerea pentru candidatul ales de regim, cum se poate vedea şi dintr-o înregistrare din 1981, când Ali Khamenei, actualul ayatolah, urma să devină preşedinte.


Puteţi distribui prin
  
  
       

Leave a Comment

Your email address will not be published.