Întrebat despre Taiwan, expertul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pierde legătura Skype

Puteţi distribui prin
  
  
       

— Luați în considerare ca Taiwanul să devină membru al OMS? este întrebat prin Skype de un reporter din Hong Kong Bruce Aylward, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății.
— Îmi pare rău, n-am auzit întrebarea dvs.
— Dați-mi voie să repet întrebarea, spune reporterul.
— Să trecem la următoarea(!), îi răspunde angajatul OMS.
— De fapt, vreau să vorbim despre situația Taiwanului…
Legătura Skype se întrerupe, iar ziariștii din Hong Kong îl sună din nou pe expertul OMS:
— Puteți comenta acțiunile de până acum ale Taiwanului în chestiunea limitării răspândirii virusului?
— Deja am vorbit despre China și dacă vă uitaţi în diferite zone ale Chinei, observaţi că s-a făcut treabă bună. Și cu asta vreau să vă mulțumesc pentru invitație și succes în Hong Kong.

sursa video: Hong Kong World City

În prima parte a lunii februarie, Bruce Aylward, medic epidemiolog cu 30 de ani de experiență, a fost timp de două săptămâni în orașul chinez Wuhan, teritoriul de origine al covid-19, în fruntea unei echipe a OMS care a urmărit evoluția epidemiei. Pe 4 martie, dr. Aylward lăuda măsurile de prevenție luate de China împotriva virusului.

La jumătatea lui ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății susținea că nu există dovezi clare pentru transmiterea de la om la om a noului virus. China urma să anunțe abia pe 20 ianuarie că transmiterea covid-19 se face și de la om la om.


Asta în ciuda faptului că medicii din Taiwan aflaseră de îmbolnăvirile colegilor lor din China, semn că virusul se transmitea de la om la om, informație pe care Taiwanul a comunicat-o la rândul său Chinei și OMS încă din 31 decembrie.
De altfel, OMS refuză să facă publică orice informație oferită de Taiwan, deși a realizat o platformă pe care oferă date și propuneri toate țările din lume.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Telegraph, ministrul de externe de la Taipei spune că prin astfel de politici, OMS pune în pericol deopotrivă sănătatea cetățenilor taiwanezi – cca. 10 milioane de oameni circulă anual între insulă și China continentală – și pe cea a oamenilor în general, la nivel global.
Taiwanezii își amintesc cu teamă, mai spune el, de epidemia de SARS din 2003, pornită tot din China, când s-au îmbolnăvit 150.000 de persoane și au murit 37.

Acum, în ciuda acestor obstrucții, reacția Taiwanului la coronavirus a fost considerată exemplară la nivel mondial, astfel că pe 29 martie au fost raportate 298 de cazuri de îmbolnăvire și 2 decese.
Luna trecută, parlamentari din Marea Britanie, Franța și Germania au trimis o scrisoare secretarului general al OMS pentru a avertiza că absența Taiwanului a creat lacune serioase în sistemul global de securitate sanitară și că cercetarea medicală avansată a Taiwanului și îmbunătățirea continuă a capacităților de prevenție a bolilor au o importanță vitală pentru rețeaua globală de sănătate. Japonia a cerut și ea în același scop participarea Taipeiului la întrunirile OMS.

În interviul menţionat, ministrul taiwanez de externe arată că, anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a refuzat o donație de un milion de euro din partea guvernului din insulă, oferită pentru lupta împotriva Ebola: Au refuzat să ia cecul.

În carta de la fondarea sa, OMS declara că accesul la cele mai înalte standarde de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale oricărei ființe umane, fără deosebire de rasă, religie, opinii politice, condiții economice sau sociale.

China blochează recunoașterea Taiwanului ca membru deplin în cadrul organizațiilor internaționale.
Taiwan are statut de observator la OMS din 2009, dar în ultimii trei ani i s-a refuzat participarea și în această calitate la reuniunile organizației.

Taiwanul s-a declarat Republica China în 1949, după ce forțele armate ale generalului Chian Kai-shek au pierdut războiul civil cu forțele comuniste ale lui Mao și au părăsit China continentală. De atunci, Beijingul încearcă să anexeze Taiwanul, inclusiv impunându-le terţilor să nu aibă relaţii cu statul din insulă, care și-a asigurat supraviețuirea datorită Statelor Unite.
Taiwanul are aproape 24 de milioane de locuitori și o densitate a populației de peste 8 ori mai mare decât a României.

 

 


Puteţi distribui prin
  
  
       

Leave a Comment

Your email address will not be published.