La Varșovia, noul ministru german de Externe nuanțează discursul despre migrație

Puteţi distribui prin
  
  
       

Extrem de așteptată vizita noului ministru german de Externe în Polonia.
De când a preluat postul, Annalena Baerbock, 40 de ani, membră a Verzilor, lipsită de experiență diplomatică, a stat mai mult în avioane decât în biroul său​ de la Externe, după cum remarca un ziarist german. După vizite la Paris și Bruxelles, în a treia zi de mandat, a ajuns și la Varșovia.

Miercuri a fost instalat noului guvern al Germaniei, numit „semafor” datorită componenței: roșu – social-democrații, galben – liberalii și Verzii.
În documentul programatic al coaliției, se vorbește printre altele despre federalizarea Europei, termen perceput de mulți drept un pas spre pierderea suveranității naționale. 
Cum era de așteptat, polonezii au respins categoric ideea. Mai întâi, s-a aflat în spatele ușilor închise, Jaroslaw Kaczynski, președintele PiS, partidul de guvernământ de la Varșovia, a numit Berlinul în acest context „Al patrulea reich german”. 
În timpul vizitei, a spus-o cu alte cuvinte, dar tot abrupt ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau: Nu suntem interesați de federalizarea Europei.

Agresiunea Rusiei, migrația, Nord Stream 2

Dincolo de această precizare, au fost trei teme de interes major în cadrul vizitei: potențiala agresiune a Rusiei asupra Ucrainei, folosirea migrației ca armă de dictatorul belarus Lukașenko și conducta Nord Stream 2, prin care Rusia ar urma să alimenteze cu gaze Germania.
Polonia este un susținător al Ucrainei și a spus-o și ministrul Rau cu această ocazie: În secolul 21, este de neacceptat o astfel de situație – amenințarea prin masarea de trupe la granița ucraineană. Ministrul polonez a mai susținut că Ucraina trebuie să devină membru al Uniunii Europene.

În chestiunea migrației, ministrul german de Externe a vorbit despre solidaritatea totală a Germaniei cu Varșovia. Este o poziție diferită față de cele din ultimele luni ale Verzilor, partidul pe care Baerbock îl conduce. Prin liderii săi, Verzii au condamnat în mai multe rânduri așa-numitul pushback – respingerea migranților și trimiterea înapoi în Belarus – practicat de Polonia. De altfel, în timpul schimbului de amabilități dintre cele două părți, ministrul Rau, cu 26 de ani mai în vârstă, a comentat cu oarece condescendență: Multe dintre teoriile mele au fost ajustate de realitate.
Ministrul german a susținut totuși că Polonia trebuie să accepte acordarea de asistență umanitară migranților aflați de o parte și de alta a frontierei, care suportă condițiile grele ale vremii. Baerbock a făcut astfel trimitere la interdicția de a pătrunde în zonă, impusă de Polonia ONG-urilor și presei.
La acest moment, există o propunere din partea Comisiei Europeană ca Polonia, Letonia și Lituania să nu se supună legislației europene care interzice expulzarea persoanelor intrate ilegal pe teritoriul UE. În paranteză fie spus, ieri, ministrul sloven de Interne a cerut adăugarea pe această listă și a Ciprului, care se confruntă în ultimul an cu un număr tot mai mare de migranți.

În ceea ce privește Nord Stream 2, există un consens între cei doi miniștri de Externe, Verzii respingând și ei proiectul, în principal din rațiuni ecologice. Opoziția nu este însă a întregului guvern german pentru că social-democrații, care conduc coaliția de guvernare, îl susțin. Problema pare să fie atât de delicată încât, în programul de cca 180 de pagini al coaliției de guvernare de la Berlin, subiectul nu este menționat nici măcar o dată.
Cu această ocazie, polonezii au repetat că pornirea livrării de gaze prin NS 2 este nocivă pentru Polonia și reprezintă un pericol pentru pace. Presa germană își amintește că în urmă cu 17 ani, Varșovia îi atrăgea atenția lui Joschka Fischer, ministru de federal de Externe pe atunci, tot din partea Verzilor, asupra construcției inoportune a gazoductului Nord Stream 1.

Dincolo de diplomație

Trecutul relațiilor celor două țări n-a fost uitat de polonezi. A fost invocat pentru a aminti că Polonia a fost victima înțelegerii celor două puteri numite odioase, URSS și Germania nazistă, și că Varșovia nu va fi niciodată de acord cu o lume împărțită în sfere de influență. El a mai spus că și Germania a contribuit la situația de azi, în care Rusia a devenit din nou o amenințare.

Presa germană consideră că în general tonul Poloniei la această întâlnire a fost unul superior, de pe poziția celui care dă sfaturi, profitându-se de lipsa de experiență și de prudența inerentă a începutului de mandat al ministrului german. Annalena Baerbock a mulțumit pentru „sfaturile înțelepte”, comentariu interpretat de unii drept ironie, și-a amintit că bunicii săi au venit din Polonia în Germania la începutul anilor 60 și că ea, în 2004, a sărbătorit pe podul care leagă Frankfurt pe Oder de Slubice intrarea Poloniei în Uniunea Europeană.
Baerbock a devenit ofensivă când, mergând pe abordarea cabinetului Merkel, a pomenit problema statului de drept din Polonia, nu pentru a da sfaturi, ci pentru a găsi o soluție care să întărească Europa. Polonezul a replicat că problema necesită un dialog strategic și răbdare.

De la Varșovia, Baerbock a pornit spre Liverpool, unde se întâlnește grupul G7 pentru discuții despre situația din Ucraina.


Puteţi distribui prin
  
  
       

Leave a Comment

Your email address will not be published.