Lupte grele pentru provincia Panjshir

Puteţi distribui prin
  
  
       

De mai bine de o săptămână se dau lupte grele pentru provincia Panjshir, la nord-est de Kabul.
Ar fi singura provincie afgană care nu se află sub controlul talibanilor. Aici s-au retras luptători grupați în Frontul Rezistenței Naționale (FRN), sub conducerea lui Ahmed Massoud și a fostului vicepreședinte, Amrullah Saleh.

Foto: france24.com

Informațiile din regiune nu sunt certe și nu sunt confirmate de presa occidentală pentru că talibanii au tăiat toate comunicațiile. De asemenea, au blocat accesul oricăror livrări de alimente sau de medicamente.
Singurele surse de informație sunt conturile de Twitter ale unor jurnaliști, foști oficiali sau actuali luptători afgani.
De mai multe zile, presa din Pakistan anunță căderea provinciei, dar imaginile publicate de afgani infirmă această situație, unele indicând chiar pierderi în rândul talibanilor.

A fost prezentată și imaginea unei părți muntoase aruncate în aer într-o trecătoare în urma talibanilor, blocându-le acestora calea de retragere.

Sâmbătă, talibanii au primit prima vizită a unui oficial extern, șeful serviciilor secrete pakistaneze, despre care mai multe conturi de ziariști afgani susțin că s-ar fi implicat în coordonarea acțiunilor de cucerire a Panjshirului.
De altfel, contul unui luptător din rezistență susține că talibanii, care atacă provincia din mai multe direcții, au o superioritate doar în planul informațiilor, exploatând spatiile neacoperite de liniile de apărare ale rezistenței.

Sâmbătă spre duminică luptele ar fi ajuns la apogeu.
În aceeași zi, contul unui combatant din rezistență vorbește despre 3.000 de talibani omorâți sau capturați într-o săptămână.
Tot sâmbătă, un ziarist afgan anunța pierderea a 2 dintre cele 7 districte ale provinciei.
Dar duminică, în jurul orei 11 a României, un alt jurnalist care însoțește FRN susținea că talibanii au fost evacuați din întreaga provincie Panjshir.


Puteţi distribui prin
  
  
       

Leave a Comment

Your email address will not be published.