Messi s-a ferit de asocierea cu mișcarea de independență a Cataloniei

Puteţi distribui prin
  
  
       

Catalaniștii au încercat fără să reușească să-l folosească pe Messi ca vehicul al mișcării de rupere de Spania.

Messi / captură video

Secesioniștilor nu le-a picat deloc bine când, la începutul lui 2018, El Mundo a publicat o prevedere din contractul lui Messi, numită de presă clauză antiindependență. Astfel, clubul se obliga să-i asigure jucătorului participarea într-o ligă de prim nivel european ori să-i permită să plece plătindu-i 700 de milioane de euro*. Mai târziu, tatăl lui Messi a vorbit despre o ligă competitivă.
Fotbalistul pusese așadar o condiție menită să-l protejeze în cazul declarării unilaterale a independenței catalane. Într-o astfel de situație, FC Barcelona ar fi fost exclusă din La Liga, cu șanse minime de a fi acceptată în alte mari campionate. El Mundo insinuează că măsura a fost impusă în contextul avântului secesionist care a culminat cu referendumul din 1 octombrie 2017, când catalaniștii au forțat declararea independenței.

FC Barcelona, vector major al separatismului

S-a spus în presa spaniolă despre clauză că a fost una dintre frânele mișcării secesioniste. Aceasta în condițiile în care clubul a fost practic cel mai important vector de imagine al Cataloniei, fiind folosit totodată și pentru cauza secesionistă. Căci sub conducerea președintelui Joan Laporta, susținut de fostul antrenor Pep Guardiola, amândoi susținători radicali ai republicii catalane, gruparea sportivă a devenit o falangă a mișcării de independență.
Contractul lui Messi conținea și „clauze catalaniste”, despre care însă spaniolii scriu că se găsesc și în contractele tuturor jucătorilor clubului. De exemplu, și lui Messi i s-a cerut să depună toate eforturile pentru a se integra în societatea catalană, respectând și asumându-și valorile culturale ale acesteia, angajându-se în special în învățarea limbii catalane
Messi nu s-a exprimat public în catalană, nu a avut poziții în chestiunea independenței și nu s-a asociat în niciun fel cu catalanismul.

Comunicatul de joi seară, prin care Barcelona anunță despărțirea de Messi, este doar în limbile engleză și catalană, ceea ce spune multe despre cum se raportează catalaniștii la vorbitorii de spaniolă. De menționat că, potrivit unui studiu din 2018 al Institutului de Statistică al Cataloniei, numărul locuitorilor Cataloniei care se identifică cu castellano (spaniolă) este cu peste 10% mai mare decât al celor care se identifică cu limba catalană (46,6% vs 36,3%).


*Ulterior, s-a aflat și salariul lui Messi, publicat de El Mundo sub titlul „contract faraonic”: 555 de milioane pentru patru sezoane, începând din 2017.


Puteţi distribui prin
  
  
       

Leave a Comment

Your email address will not be published.