Pedro Sanchez aduce stânga radicală în guvernul Spaniei

Puteţi distribui prin
  
  
       

Noul guvern al Spaniei are trei miniștri foști și actuali membri ai mișcărilor declarate comuniste și vicepremier pe liderul Podemos, care a făcut parte din partidul troțkist Stânga Anticapitalistă. 

Învestitura lui Sanchez ca premier pe 7 ianuarie a putut avea loc datorită absenței de la vot a formațiunilor secesioniste catalană – ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) -, și bască – EH Bildu, mișcare radicală de stânga avându-și originea în fosta aripă politică a grupării teroriste ETA. Drept urmare, una dintre acuzele opoziției este că guvernul Sanchez convine formațiunilor care vor să rupă Spania.

A luat astfel naștere primul guvern spaniol de coaliție de după Franco, alcătuit din PSOE, formațiunea socialistă a premierului Sanchez, și Unidas Podemos, alianță de formațiuni ultraprogresiste, urmașă a mișcării ocupiste din 2011, a Indignaților, și a unei alte alianțe dominate de Partidul Comunist Spaniol. Unidas Podemos caută să transmită chiar prin nume – participiul feminin unidas – atașamentul față de valorile feminismului.

El lider maximo de Podemos
La componența noului cabinet spaniol atrage atenția înainte de toate poziția de vicepremier primită de Pablo Iglesias, liderul Unidas Podemos.
Iglesias este un personaj controversat, acuzat că susține mișcările centrifuge din Spania în detrimentul integrității naționale.
Astfel, încă 2014, el participa la Sevilla la o reuniune republicană al cărui document final s-a intitulat „Andaluzia nu e Spania”. Iar de la tentativa de referendum pentru independență din Catalonia, aceste acuze au devenit tot mai frecvente ca urmare a pozițiilor considerate în favoarea separatiștilor. Iglesias este adept al socialismului bolivarian și nu sunt chiar un secret finanțările pe care partidul său le-a primit de la Chavez și de la Maduro. Iglesias a negat că ar fi beneficiat de aceste fonduri. El nu respinge însă conexiunile, cel puțin ideologice, cu chavismul. În comunicatul de după alegerile europene din 2014. Podemos se numea „adeptă a noului socialism din țări ca Venezuela”. De asemenea, conform actualului ministru de Externe a Boliviei, Podemos a primit contracte de milioane de dolari de la Evo Morales, fostul președinte socialist autoritarist țării.  

Același Iglesias promitea în urmă cu șase ani că odată ce va ajunge la guvernare, va lupta ca Spania să nu mai fie colonie germană și să iasă de sub controlul Troicii – FMI, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană.

De asemenea, în ceea ce-l privește, a rămas anecdotică achiziția din 2016 a actualei sale locuințe, o casă cochetă cu piscină, declarată la 660.000 de euro, dar estimată la mai mult. Asta după ce în 2012 se întreba într-un mesaj pe Twitter: Ai da politica economică a țării pe mâna cuiva care cheltuiește 600.000 de euro pentru o mansardă de lux?

Ai da politica economică a țării pe mâna cuiva care cheltuiește 600.000 de euro pentru o mansardă de lux, se întreba Iglesias în 2012
Casa cuplului Pablo Iglesias – Irene Montero, în Galapagar, 35 km NV de Madrid

Comuniștii de ieri, podemiștii de azi

Dintre ceilalți patru miniștri ai Unidas Podemos, trei au fost membri ai Partidului Comunist Spaniol.
Irene Montero, în vârstă de 31 de ani, este partenera lui Pablo Iglesias și considerată nr. 2 în Podemos. S-a remarcat de la început când, ajunsă ministru al Egalității, a adus în funcțiile de conducere din minister o echipă formată exclusiv din femei: șapte. Iar oponenții s-au întrebat: Ce fel de minister al Egalității este dacă are în conducere doar femei?
Printre acestea, Beatriz Gimeno, președinta Institutului Femeii, cu o agendă radicală a în chestiunile sexualității și autoare a afirmației heterosexualitatea este un instrument politic pentru a subordona femeile bărbaților. Fosta soție a acesteia, Boti García Rodrigo, cunoscută și ea ca activistă feministă, a primit postul de conducere a noii Direcții de Diversitate Sexuală din minister.

Ministru al Consumului este Alberto Garzón, de 34 de ani. El se declară mândru apărător al comunismului. În 2017, a publicat o carte intitulată De ce sunt comunist. În plus, pentru că se consideră republican, se referă la regele Spaniei ca fiind „cetățeanul Bourbon”. Aceasta nu l-a împiedicat ca la învestitură să jure, conform procedurii, loialitate regelui.
Presa a reluat în zilele de după nominalizare declarația sa de la moartea lui Fidel Castro, când a afirmat că principiile și valorile defunctului trebuie urmate și apărate.

Ultimul dintre miniștrii cu trecut comunist al noului guvern spaniol este Yolanda Díaz, deținătoare a portofoliului de la Muncă și Economie Socială, membru în continuare al Partidului Comunist din Galicia.

Unidas Podemos a mai primit Ministerul Universităților, al cărui titular a devenit Manuel Castells, unul dintre cei mai reputați sociologi din lume la ora actuală, cunoscut pentru studiile sale despre societatea informațională în epoca globalizării. Despre Castells, El Mundo scrie că deține în Los Angeles o casă de peste 2 milioane de dolari, printre vecinii săi numărându-se cunoscuți actori de la Hollywood.

 


Puteţi distribui prin