Pedro Sanchez aduce stânga radicală în guvernul Spaniei

Recomandați/Apreciați articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Noul guvern al Spaniei are trei miniştri foşti şi actuali membri ai mişcărilor declarate comuniste şi vicepremier pe liderul Podemos, care a făcut parte din partidul troţkist Stânga Anticapitalistă. 

Învestitura lui Sanchez ca premier pe 7 ianuarie a putut avea loc datorită absenţei de la vot a formaţiunilor secesioniste catalană – ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) -, şi bască – EH Bildu, mişcare radicală de stânga avându-şi originea în fosta aripă politică a grupării teroriste ETA.

A luat astfel naştere primul guvern spaniol de coaliţie de după Franco, alcătuit de PSOE, formaţiunea social-democrată a premierului Sanchez, şi Unidas Podemos, alianţă de formaţiuni ultraprogresiste, urmaşă a mişcării ocupiste din 2011, a Indignaţilor, şi a unei alte alianţe dominate de Partidul Comunist Spaniol. Unidas Podemos caută să transmită chiar prin nume – participiul feminin unidas – ataşamentul faţă de valorile feminismului.

El lider maximo de Podemos
La componenţa noului cabinet spaniol atrage atenţia înainte de toate poziţia de vicepremier primită de Pablo Iglesias, liderul Unidas Podemos. Iglesias este un personaj controversat, acuzat că susţine mişcările centrifuge din Spania în detrimentul integrităţii naţionale. Încă 2014, el participa la Sevilla la o reuniune republicană al cărui document final s-a intitulat „Andaluzia nu e Spania”. Iar de la tentativa de referendum pentru independenţă din Catalonia, aceste acuze au devenit tot mai frecvente ca urmare a poziţiilor considerate că sunt în favoarea separatiştilor. Iglesias este adept al socialismului bolivarian şi nu sunt chiar un secret finanţările pe care partidul său le-a primit de la Chavez şi de la Maduro. (https://elpais.com/politica/2014/06/17/actualidad/1403039351_862188.html ) Iglesias a negat că ar fi beneficiat de aceste fonduri. El nu respinge însă conexiunile, cel puțin ideologice, cu chavismul. În comunicatul de după alegerile europene din 2014. Podemos se numea „adeptă a noului socialism din ţări ca Venezuela”. De asemenea, conform actualei ministre de Externe a Boliviei, Podemos a primit contracte de milioane de dolari de la Evo Morales, fostul preşedinte socialist autoritarist ţării (https://www.moncloa.com/pablo-iglesias-millonario-evo-morales/).  Acelaşi Iglesias promitea în urmă cu şase ani că odată ce va ajunge la guvernare, va lupta ca Spania să nu mai fie colonie germană și să iasă de sub controlul Troicii – FMI, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană. A rămas anecdotică achiziţia din 2016 a actualei sale locuinţe, o casă cochetă, cu piscină, declarată la 660.000 de euro, dar estimată la mai mult. Asta după ce în 2012 se întreba într-un mesaj pe Twitter: Aţi da pe mână politica economică a ţării cuiva care cheltuieşte 600.000 de euro pe o mansardă de lux?

„Ai da politica economică a ţării pe mâna cuiva care cheltuieşte 600.000 de euro pentru o mansardă de lux”, se întreba Iglesias în 2012
Casa cuplului Pablo Iglesias – Irene Montero, în Galapagar, 35 km NV de Madrid

Comuniştii de ieri, podemiştii de azi

Dintre ceilalţi patru miniştri ai Unidas Podemos, trei au membri în Comunist Spaniol.
Irene Montero, în vârstă de 31 de ani, este partenera lui Pablo Iglesias. S-a remarcat de la început când, numită în funcţia de ministru al Egalităţii, a adus în funcţiile de conducere din minister o echipă formată exclusiv din femei: şapte. Printre acestea, Beatriz Gimeno, preşedinta Institutului Femeii, cunoscută ca având o agendă radicală a în chestiunile sexualităţii şi autoare a afirmaţiei heterosexualitatea este un instrument politic pentru a subordona femeile bărbaţilor. Fosta soţie a acesteia din urmă, Boti García Rodrigo, cunoscută şi ea ca activistă feministă, a primit postul de conducere a noii Direcţii de Diversitate Sexuală din minister.

Ministru al Consumului este Alberto Garzón, de 34 de ani. Acesta se declară mândru apărător al comunismului, în 2017 a publicat o carte intitulată De ce sunt comunist şi, fiind republican, se referă la regele Spaniei ca fiind „cetățeanul Bourbon”. Aceasta nu l-a împiedicat ca la învestitură să jure, conform procedurii, loialitate regelui. Presa a reluat în zilele de după nominalizare declarația sa de la moartea lui Fidel Castro, când a declarat că principiile și valorile acestuia trebuie urmate și apărate.

Ultimul dintre miniştrii cu trecut comunist al noului guvern spaniol este Yolanda Díaz, deţinătoare a portofoliului de la Muncă şi Economie Socială, membru în continuare al Partidului Comunist din Galicia.

Unidas Podemos a mai primit Ministerul Universităților, al cărui titular a devenit Manuel Castells, unul dintre cei mai reputați sociologi din lume la ora actuală, cunoscut pentru studiile sale despre societatea informațională în epoca globalizării. Despre Castells, El Mundo scrie că deține în Los Angeles o casă de peste 2 milioane de dolari, printre vecinii săi numărându-se cunoscuți actori de la Hollywood.


Recomandați/Apreciați articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •