Puterea în Kazahstan între Nazarbayev, Tokayev și bătrânii triburilor

Puteţi distribui prin
  
  
       

Între Nazarbayev, fost președinte timp de 28 de ani, și actualul președinte Tokayev, este o luptă pentru putere explicată de analistul Arkadi Dimov într-un interviu pentru Meduza.io. Am reținut dintre afirmațiile acestuia:

Statuia doborâtă a lui Nursultan Nazarbayev din orașul Taldykorgan


– Evenimentele din Kazahstan pot fi numite o „lebădă neagră” – totul a fost extrem de neașteptat.
– Protestele au început de la locuitorii din vestul Kazahstanului. Regiunea este principala sursă de venituri pentru bugetul țării, dar primește puțin pentru dezvoltare. Sunt probleme serioase acolo legate de locurile de muncă și de securitatea muncii.
– Inițial au fost doar revendicări economice, ulterior au devenit politice.

Cine e liderul celor care se opun puterii


Cât timp protestatarii nu au lideri, autoritățile n-au cu cine vorbi. Ele se vor referi la manifestanți ca la niște huligani care trebuie prinși.
– Un lider al opoziției poate fi Akejan Kajegeldin (transliterația noastră). A fost ministru până în 1997. Atunci a demisionat și a anunțat că va candida la președinție. A fost acuzat de furt și a trebuit să fugă din țară. De la acel moment e în exil. El se adresează acum oamenilor prin mijloacele moderne de comunicare. Protestele n-au însă un lider propriu-zis.
– Acesta este în mod clar un protest anti-Nazarbayev. S-a strigat mult „Pleacă, bătrâne”, cu referire clară la acesta.
– Țara este împărțită în trei hoarde – care cuprind mai multe triburi. În vestul țării, este Hoarda Vârstnică, Nazarbayev ține de Hoarda Tânără. Lucrurile vor evolua în funcție de hotărârile bătrânilor acestor hoarde; sunt oameni care nu au vizibilitate. Este puțin probabil ca lucrurile să continue fără să se țină cont de deciziile lor.
– Problema Kazahstanului este o tranziție a puterii între două centre de putere. Primul președinte, Nazarbayev, l-a împiedicat pe cel de-al doilea, Tokayev, să ia decizii, forțându-l să țină cont de el și de o parte a elitei locale. Conducerea bicefală pare schizofrenică. Nimeni nu știa unde se află adevăratul centru de putere.
– Această situație ciudată a puterii a fost vădită la Sankt Petersburg, când cei doi președinți ai Kazahstanului au venit la summitul CSI. Cine era șeful? A arătat-o Putin: s-a întâlnit cu Nazarbayev și i-a promis lui Tokayev o reuniune la începutul lunii ianuarie.
– Nu e loc de alte scenarii privind evoluția evenimentelor în afară de scenariul impus de putere. Asta pentru că autoritățile nu au cu cine purta dialog politic.


Puteţi distribui prin
  
  
       

Leave a Comment

Your email address will not be published.