SUA spun că nu abandonează Afganistanul

Puteţi distribui prin
  
  
       

Actualizare 22.08
Talibanii au trimis trupe bine echipate pentru a recuceri districtele din provincia Baghlan – în nordul ţării, între Kabul şi graniţa cu Tadjikistanul -, conform unui luptător din forţele armate afgane care a rămas în rezistenţa antitalibană.


În zilele anterioare, luptătorul postase mesaje video în care anunţa recucerirea districtelor respective şi că zeci de talibani s-au predat cu tot cu armamentul pe care-l dobândiseră de la armată şi poliţie.


Actualizare: Sunt informaţii contradictorii despre confruntările de azi din districtele provinciei Baghlan.
Unele surse vorbesc despre o reuşită a talibanilor în acţiunea de recuperare a celor trei districte pierdute. În urma acestei înfrângeri, forţele de rezistenţă şi mai multe sute de civili s-ar fi refugiat spre Valea Panjshir, aflată sub controlul Alianţei Nordului.


Alte surse anunţă lichidarea a câtorva sute de talibani şi capturarea altora, în luptele pentru unul dintre districte.


Cel mai căutat terorist de SUA, pentru care se oferă o recompensă de 5 milioane de dolari, parte a unei grupări de gherilă asociată cu al-Qaeda, a fost văzut în Afganistan vorbind mulțimii într-o piață publică.


Vineri, Biden susținuse că al-Qaeda nu mai există în Afganistan. Ruperea legăturilor talibanilor cu gruparea teroristă a fost stipulată și în acordurile de la Doha, încheiate în toamnă de administrația Trump.

La aeroportul din Kabul, sunt persoane strivite, iar dintre acestea, câteva au murit. Militarii le acordă ajutor.


Întrebat despre cetăţenii americani şi afgani bătuţi la Kabul, secretarul de Presă al Pentagonului a spus: Pare că nu toți luptătorii talibani au aflat (de ordine), fie au decis să nu se supună.
CNN: Deși Casa Albă ne-a explicat oficial că SUA au câteva canale deschise cu talibanii, oficialii americani nu-s complet lămuriți ce luptători controlează situația și dacă instrucțiunile urmează lanțul de comandă.

Fost șef al corespondenților Fox News susține că, conform informațiilor de la un colaborator local al SUA, talibanii merg din ușă în ușă și ridică pe oricine a lucrat cu SUA sau cu ONU. Până acum au dispărut astfel 12 persoane din satul sursei.

Conform unei informații de sâmbătă, militarii americani îşi pun problema găsirii unor noi căi de evacuare din Afganistan ca urmare a apariţiei unor posibile ameninţări venite din partea Statului Islamic.

Talibanii au intrat în posesia a 600.000 de arme, 75.000 de vehicule şi 200 de aeronave, arată Fox News.

Tony Blair îl acuză pe Biden pentru retragerea imbecilă.
Ministrul Apărării britanic consideră că Trump este vinovat pentru retragere: Lucrurile s-au decis în ziua în care Trump a negociat cu talibanii.
Șeful armatei britanice, generalul Sir Nick Carter, cere prudență în privința etichetelor aplicate talibanilor: Să avem grijă când folosim cuvântul inamic… ei sunt oameni de la țară… au un cod al onoare… vor un Afganistan inclusiv…s-au schimbat… trebuie să avem grijă, să le oferim spațiu…”

Preşedintele Biden este criticat că a dat vina exclusiv pe afgani pentru predarea în faţa talibanilor.
Rory Stewart, diplomat, om politic şi profesor britanic arată că armata afgană a fost lăsată fără susţinerea aviaţiei ameircane, iar odată cu retragerea armatei, au plecat şi 16.000 de oameni care asigurau asistenţa tehnică pentru elicoptere.


Directorul unui lanţ de televiziuni din Afganistan spune că mass media a fost una dintre puţinele poveşti de succes, fiind singura ţară din zonă unde presa a fost liberă. Acum, el se teme că această libertate va fi pierdută.

Sunt informaţii că talibanii cer taxă de protecţie între 1000 şi 3000 de dolari pentru a escorta în siguranţă lumea care vrea să ajungă la aeroport.
 
A crescut numărul de răpiri, explicat prin faptul că armele abandonate de poliţia şi de armata afgane au ajuns şi la bande infracţionale.
 

Actualizare 16.08, 17.30
Au fost oprite zborurile comerciale din Kabul.
O perioadă de timp au fost oprite şi zborurile militare americane pentru a evacua pista ocupată de afganii care vor să părăsească ţara.
Soldaţii americani au împuşcat mortal cel puţin două persoane înarmate care au încercat să se apropie.

Sunt imagini video cu avioane care-şi iau zborul având oameni agăţaţi de exteriorul aparatului şi chiar cu oameni care cad din avioanele aflate la înălţime. 2 persoane ar fi murit astfel şi alte 5 în îmbulzeala de la aeroport.

Mai multe surse spun că talibanii umblă din uşă căutând foşti oficiali guvernamentali, membri ai forţelor de securitate şi de poliţie, angajaţi ai autorităţilor publice şi ai ONG-urilor.

Televiziunile şi-au moderat tonul şi aproape toate femeile au fost scoase de pe post.
Clarissa Ward, într-un reportaj pentru CNN: Talibanii cântă Moarte Americii, dar în acelaşi timp par prietenoşi. Acelaşi reporter spune despre talibanii care au fluturat armele în spatele ei că au un spirit ospitalier.


A apărut o imagine de la discuţii dintre fiul fostului luptător antitaliban Ahmad Masoud şi fostul vicepreşedinte al ţării, care la momentul capitulării scria pe Twitter că nu se va pleca niciodată în faţa talibanilor. Cei doi ar organiza o forţă de rezistenţă în provincia Panjshir, singura care nu este sub control taliban.

Unul dintre liderii Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei îi condamnă pe cei care se bucură de înfrângerea imperialismului american. Liderul palestianian zice că talibanii sunt sursă de violenţă şi de extremism şi că din rândurile acestora se regenerează ISIS şi Al-Qaeda.
Rusia îi laudă pe talibani pentru că au luptat fără milă contra Statului Islamic.
China spune că respectă dreptul afganilor de a-şi determina singuri destinul
Redactorul-şef al unui cotidian al Partidului Comunist Chinez scrie: Internauţii chinezi glumesc că predarea puterii către talibani s-a făcut mai uşor decât predarea preşedinţiei SUA.

Actualizare 15.08, 17.30
Conform mai multor surse, președintele afgan ales se află în Tadjikistan.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor a anunțat că aceștia nu au vrut să intre în Kabul, dar au făcut-o pentru că polițiștii și oficialii guvernamentali și-au părăsit posturile. Prin urmare, populația capitalei s-a simțit în nesiguranță.
Fostul vicepreședinte al țării, aflat în Kabul, a comentat: Niciodată, sub nicio circumstanță, nu mă voi pleca în fața talibanilor… Nu voi dezamăgi milioanele de oameni care m-au ascultat. Nu voi sta niciodată sub același acoperiș cu talibanii. NICIODATĂ.

Actualizare 15.08, 16.00
Președintele afgan a predat puterea talibanilor.

Președintele afgan Ashraf Ghani îmbrățișându-i pe talibani la momentul predării puterii.

Kabul, la momentul capitulării în faţa talibanilor.

Aceeaşi sursă spune că a umblat prin oraş câteva ore şi n-a auzit nici măcar un foc de armă.

Richard Engel, corespondent NBCNews, din Kabul:
– Prin oraș, oamenii sunt mânioși, dau vina pe SUA pentru abandonarea țării talibanilor
– Ambasada SUA a negociat intens cu talibanii transferul personalului său, care încă nu s-a încheiat

Actualizare 15.08, 13.30:
Talibanii se îndreaptă spre palatul prezidenţial pentru preluarea puterii, după ce au deschis porţile închisorii de lângă oraş.
La baza aeriană din Bagram, ar fi fost prizonieri peste 5.000 de talibani, acum eliberaţi.
Poliţiştii şi personalul altor forţe de ordine s-au dezbrăcat de uniforme şi şi-au pus haine tradiţionale.
Rusia anunţă că nu-şi va evacua ambasada
– principala sursă: Richard Engel, corespondent NBCNews

Actualizare 15.08, 10.30
Kabul a rămas singurul oraş important care nu este sub control taliban.
Şeful corespondenţilor NBCNews ajuns în capitală: Oraşul este liniştit. Diplomaţii sunt puşi pe împachetat. Nu se văd pregătiri speciale de rezistenţă….

Actualizare 15.08, 01.30:
Americanii au trimis bombardiere B-52 să distrugă baza aeriană de lângă Mazar-i-Sharif, care a fost capturată de talibani odată cu cucerirea acestui oraş.

Talibanii înaintează spre Kabul din trei direcții.
Întreaga capitală este în beznă.
Aviația americană bombardează convoaiele talibanilor care înaintează spre Kabul, conf. Sky News Arabia.

Preşedintele Biden a anunţat că a crescut la 5.000 nr. militarilor trimişi în Afganistan pentru evacuarea în siguranţă a ambasadei.
Într-un discurs din această seară, Biden a spus că-l consideră vinovat pe Trump că i-a lăsat pe talibani în cea mai puternică poziție pe care au avut-o din 2001. Biden a adăugat că a trebuit să facă o alegere și că nu va transmite războiul din Afganistan unui al cincilea președinte SUA.
Președintele american i-a avertizat pe talibani că punerea în pericol a personalului american sau a misiunii noastre va primi un răspuns militar rapid și puternic din partea SUA.
El a încercat să justifice retragerea militară din Afganistan spunând că încă un an sau încă cinci de prezență militară a SUA nu ar fi schimbat lucrurile.

Sâmbătă, talibanii au adoptat deja un discurs de guvernanți. Au făcut apel la calm și au asigurat populația că nimeni nu va avea de suferit, valabil și pentru cei care i-au ajutat pe americani și pentru angajații statului.

Conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, secretarul de stat a vorbit cu președinte afgan Ghani despre urgentarea eforturilor diplomatice și politce pentru reducerea violenței.  

Washington Post scrie: Argumentul SUA pentru talibani este că dacă aceștea evită o confruntare directă cu trupele americane din Kabul și așteaptă evacuarea completă, crește posibilitatea ca deopotrivă comunitatea internațională și afganii să accepte intrarea în capitală a talibanilor.

Actualizare 14.08., 19.00:
Cele mai recente informaţii vorbesc despre apropierea talibanilor la 15 km de Kabul.
În urmă cu mai puţin de două săptămâni, se estima că talibanii vor lua cu asalt capitala în 90 de zile. Ieri, acest termen s-a revizuit la 72 de ore.
Principala problemă a SUA şi altor aliaţi occidentali a devenit evacuarea cât mai rapidă a personalului ambasadelor şi a colaboratorilor. Ce se întâmplă acum contrazice afirmaţia lui Biden de la începutul lui iulie: Nicio şansă să fie un nou Saigon – trimitere la evacuarea de ultim minut din Vietnam, în 1975.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Dep. de Stat al SUA asigura în urmă cu două zile că America nu va abandona Afganistanul.

1975, Saigon, Vietnamul de Sud: Evacuarea cu un elicopter Air America. Foto: Hugh van Es/REUTERS

Actualizare 14.08, 00.00:
Înaltul Reprezentant al SUA pentru Afganistan speră să convingă autoritățile talibane să permită ambasadei SUA să funcționeze în siguranță, anticipând că talibanii vor cere în viitor Statelor Unite ajutor financiar și alte tipuri de ajutor – conf. surselor New York Times.
Probabil nu s-a ajuns la nicio înțelegere pentru că vineri, personalului ambasadei SUA i s-a cerut să distrugă „materialele sensibile” din sediu și să se pregătească de evacuare – conform npr.org.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat într-o conferință de presă că SUA sunt extrem de preocupate de viteza de înaintare a talibanilor.

Harta teritoriilor controlate în Afganistan de talibani și de guvern

Actualizare 13.08, 17.00:
NATO se reuneşte de urgenţă având ca temă principală asigurarea evacuării din Afganistan.

Odată cu predarea unităţilor de luptă ale armatei afgane, talibanii au capturat cca o sută de vehicule Humvee, vehicule blindate MaxxPro MRAP ( aprox. 550.000 de dolari buc.) şi câteva drone US ScanEagle (3,2 milioane de dolari buc.). Pe lângă acestea, talibanii au intrat şi în posesia mai multor avioane SU-17 şi elicoptere Mi-24 ale forţelor afgane.

Vehicule blindate MaxxPro MRAP ( aprox. 550.000 de dolari buc.), intrate în posesia talibanilor

Americanii şi britanicii au anunţat joi seară trimiterea câtorva mii de militari în Afganistan.
Trupele sunt destinate strict evacuării personalului ambasadelor şi pazei aeroportului.
Ca o ironie, aeroportul poartă numele lui Hamid Karzai, primul preşedinte al Afganistanului pe care americanii l-au eliberat de talibani în 2001. Dar tot Karzai i-a numit în mai multe rânduri pe talibani fraţii lui și le-a cerut americanilor să plece din Afganistan.

SUA insistă că nu îşi închid ambasada şi că nu abandonează țara.

Talibanii au înaintat joi spre Kabul, au mai cucerit câteva provincii și al treilea mare oraș al țării – Herat. Aici, ca și în alte orașe pe care le-au ocupat, talibanii au deschis porțile închisorii, eliberând sute, poate chiar mii de deținuți.
De asemenea, au intrat în Kandahar, al doilea oraș afgan, unde se dau lupte cu trupele guvernamentale.
Se spune că talibanilor li s-au predat numeroși militari din armata afgană, pe care-i execută.
Ambasada SUA din Kabul a comentat că talibanii nu arată respect pentru drepturile omului (!).

Ministrul de Finanţe a demisionat şi a părăsit ţara.
Un membru al parlamentului afgan susține că la acest moment cca 60% din taxe, care înseamnă 2,5 milioane de dolari pe zi, sunt colectate de talibani.
Un fost consilier în probleme de finanţare a terorismului al Secretarului Trezoreriei SUA atrage atenţia că rezerva Băncii Afganistanului este de 9,5 miliarde de dolari şi că ar fi un dezastru dacă America ar permite ca aceşti bani să ajungă în mâinile talibanilor.

Președinta unei organizații de femei spune că situația este foarte rea și se întreabă de ce o lume întreagă se uită așteptând parcă să moară afganii.
Există temerea că cele aproximativ 19 milioane de femei se vor întoarce la viața cu restricții impusă de Emiratul Islamic, al talibanilor.

În jurul Kabulului și în parcurile capitalei se adună tot mai mulți refugiați din zonele cucerite de talibani.


Puteţi distribui prin
  
  
       

Leave a Comment

Your email address will not be published.