Sudanul de Sud – statul care se naşte astăzi

Puteţi distribui prin
 
 
  

Sudanul, al zecelea stat ca suprafaţă al lumii, se va rupe în două, în urma referendumului de şapte zile care a început astăzi. Sudul, în mare parte creştin, cu un teritoriu acoperit de vegetaţie şi de mlaştini şi cu un subsol bogat în petrol (circa 80% din rezerva Sudanului), se desparte de Nordul islamic, cu un ţinut în cea mai mare parte deşertic.

Sondajele arată că 99% din populaţia Sudanului de Sud vrea un stat independent, ceea ce se va întâmpla de jure pe 9 iulie a.c. Sunt înregistraţi circa patru milioane de alegători, iar refendumul va fi valabil dacă se vor prezenta la urne 60% dintre aceştia. Pragul reprezintă de fapt singurul semn de întrebare privind reuşita consultării populare, ţinând cont de sărăcia extremă în care trăiesc majoritatea oamenilor şi de rata ridicată a analfabetismului, mulţi dintre votanţi crezând că au optat deja în momentul în care au fost luaţi în evidenţă, înainte de 15 decembrie (El Mundo). Oricum, dacă procentul nu va fi atins, refendumul se va repeta peste două luni.

Capitala noului stat este Juba, limba oficială este araba, dar engleza este larg vorbită şi este folosită în învăţământ şi afaceri.

Câteva momente din istoria ţării ajută la înţelegerea rupturii dintre cele două regiuni:

Imaginea obţinută din satelit arată diferenţa între nordul deşertic, saharian, şi sudul acoperit de vegetaţie. Suprafaţa noului stat este comparabilă cu cea a Franţei şi de 2,6 ori mai mare decât a României.

– În 1820, suveranul Egiptului, vasal Imperiului Otoman, invada nordul Sudanului. Regiunea se situa practic în acelaşi spaţiu lingvistic, cultural şi religios cu Egiptul şi se aflase lungi perioade sub suzeranitatea acestuia, încă de pe vremea faraonilor. Ulterior, egiptenii au ocupat întreg Sudanul de astăzi.
– În deceniile următoare, Egiptul şi Sudanul au fost conduse ca o entitate politică unică.
– În 1882, la chemarea kedivului, britanicii au intervenit militar pentru înăbuşirea unor revolte şi practic au preluat controlul întregului teritoriu format din Egipt şi nordul Sudanului; zona devenise interesantă pentru marile puteri întrucât în 1869 se inaugurase Canalul Suez.
– Totuşi, trei ani mai târziu rebeliunea unui lider local a forţat armatele britanică şi egipteană să retragă din aproape tot Sudanul, ţara devenind un stat teocratic, în care au fost impuse legile islamice.
-După o serie de contraofensive, englezii au ocupat întregul Sudan, iar un acord din 1899 stabilea că statul va fi condus de un guvernator numit de Egipt la recomandarea guvernului britanic al Maiestăţii sale. Din acel moment şi până în 1955, ţara va fi condominiu anglo-egiptean.
Începând cu anii 20, britanicii au tratat diferit sudul Sudanului: i-au expulzat în nord pe comercianţii şi pe liderii arabi, i-au împiedicat pe nordici să lucreze în sud, au încurajat tradiţiile tribale şi misionarismul creştin în detrimentul islamului şi, în 1930, au anunţat că cei din sud reprezintă o comunitate diferită de cea din nord, care va trebui pregătită pentru o integrare în Africa Britanică de Est (Kenya de azi).
– O conferinţă din 1946 despre administrarea Sudanului a stabilit că ţara trebuie guvernată unitar. Nemulţumirile celor din sud la o astfel de hotărâre s-au auzit imediat şi au răbufnit în confruntări sângeroase încă din 1955, când britanicii şi egiptenii au predat puterea liderilor sudanezi de la Khartoum. Atunci, armatele Sudului s-au revoltat împotriva preluării controlului garnizoanelor de către ofiţeri ai Nordului, omorând sute dintre aceştia.
– Pentru că regimul de la Khartoum a refuzat Sudului regimul federativ promis, 1955 a fost anul în care a început primul război civil din Sudan, război care va dura 17 ani.
Între 1983 şi 2005 a avut loc cel de-al doilea război civil sudanez, considerat o continuare a primului. Deşi şi-a avut originea în Sud, practic întreaga ţară a fost cuprinsă de conflictul armat. Au murit peste două milioane de oameni.
Acordul de pace semnat pe 9 ianuarie 2005, la Nairobi (Kenya), stabilea, printre altele, că Sudul urma să fie autonom timp de şase ani, la capătul cărora va avea loc un referendum în privinţa independenţei. S-a mai decis atunci ca veniturile obţinute prin exploatarea câmpurilor petroliere aflate în Sud să fie împărţite egal între Sud şi Nord, până la o eventuală independenţă, iar parlamentul din Sud să decidă singur dacă va lăsa în vigoare legile islamice.

Cu acest referendum, disputele dintre Nord şi Sud nu se încheie. Încă în trei regiuni trebuie să organizeze anul acesta consultări populare în legătura cu viitoarea lor apartenenţă. De asemenea, liderii de la Khartoum şi-au arătat grija că s-ar putea revitaliza mişcări secesioniste, precum cele din Darfur, provincie din vestul ţării, spaţiu, până anul trecut, al unui război cu circa 300.000 de victime.

Actualizare 10 ianuarie
36 de persoane ar fi murit de la începerea referendumului, în luptele armate din regiunea Abyei, teritoriu aflat la graniţa dintre Nord şi Sud, a cărui apartenenţă urmează a fi decisă printr-un referendum.
George Clooney, militant pentru soluţii pacifiste în Sudan, este în aceste zile în Sud, în calitate de paparazzo antigenocid, după cum s-a numit. Omul a declarat pentru AFP, citat de portalul Yahoo, că din cauza disputelor din Abyei se teme de izbucnirea unui nou război civil.

Site-ul oficial al guvernului Sudanului de Sud este goss-online.org


Puteţi distribui prin
 
 
  

2 Comments

 1. Pt aprofundat acest topic :

  – vizitarea Sudanului (Nord si Sud – impreuna) – sau alte surse (credibile) :
  http://maps.google.ro/

  Portalul oficial al … secesionistilor :
  http://goss-online.org/

  “Site” al Comisiei de Votare formata in vederea Recensamantului :
  http://www.southernsudanocv.org/

  Rezultatele Recensamantului :
  http://southernsudan2011.com/

  Results for the Referendum of Southern Sudan – rezultatele luate azi 01.02.2011 (rezultatele finalele – pe 14.02.2011) :
  Overview
  1.17% unity
  44,888 votes98.83% secession
  3,792,518 votesVotes cast:
  3,851,994Valid votes:
  3,837,406Blank votes:
  6,222Invalid votes:
  8,366Voter turnout: 97.58%.

Comments are closed.